Tri vozača i jedan putnik na motociklu izgubili su život u subotu na hrvatskim prometnicama, izvijestilo je Ravnateljstvo policije, koje je objavilo savjete i preporuke motociklistima i mopedistima kako bi se smanjilo stradavanja i povećala sigurnost tih sudionika u prometu.

Lijepo vrijeme očekivano je izmamilo na prometnice ljubitelje motocikala i mopeda, ali samo u subotu su poginule četiri osobe - tri vozača i jedan putnik na motociklu, objavila je policija po čijim je podacima u prvih pet mjeseci 2022. poginulo 12 vozača motocikala i četiri vozača mopeda.

Lani su na hrvatskim prometnicama smrtno stradala 64 vozača i putnika na motociklima i mopedima, a u prošlih pet godina 267, što znači da se svaka peta osoba poginula u prometnim nesrećama u proteklom razdoblju nalazila na mopedu ili motociklu.

Vozači i putnici tih vozila često su žrtve nesavjesnih vozača ostalih vozila koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu, no motociklisti često i zbog svog neodgovornog ponašanja stradavaju u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu.

Policija je na svojim internetskim stranicama objavila savjete te najčešće greške motociklista zbog kojih stradavaju, kao što su neprilagođena brzina, vožnja po površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precijenjene vozačke sposobnosti, vožnja između zaustavljenih kolona vozila.

Vozačima mopeda i motocikala policija savjetuje da prije vožnje očistite vizir, stave zaštitnu kacigu i pravilno je zategnu, koristite i drugu zaštitnu opremu te da zbog teže uočljive siluete na cesti nose svjetliju odjeću i kacigu, življih boja, odnosno s reflektirajućim detaljima.

"Poštujte ograničenja dopuštene brzine, prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti, provjerite tlak u gumama, upalite dnevno ili kratko svjetlo, ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga, prilikom vožnje u skupini vozite u slijedu jedan iza drugoga", također su neki od savjeta.

Vozači automobila u odnosu na motoriste najčešće oduzimaju prednost prolaska prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, te ne pridaju dovoljno pozornosti toj kategoriji vozača kojim im se često nađu u tzv. mrtvom kutu bočnog ogledala.

Česte greške vozača automobila su i neoprezno skretanje ili prestrojavanje bez pokazivača smjera.

U prometnoj nesreći koja se u subotu poslijepodne dogodila na cesti Čakovec-Štefanec život je izgubio vozač motocikla, izvijestila je međimurska policija. Dvije osobe poginule su noćas u Vrgorcu nakon pada s motocikla, izvijestila je u subotu ujutro splitsko-dalmatinska policija. (Hina)