Sjednica optužnog vijeća na kojoj će se razmatrati osnovanost ponovno podignute optužnice u "slučaju Uljanik" zakazana je za 11. siječnja sljedeće godine, a sjednicom će predsjedati sudac Saša Cvijetić, doznaje se u utorak na riječkom Županijskom sudu.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je u kolovozu, nakon što je provelo dokazne radnje koje je rješenjem optužnog vijeća naložio Županijski sud, ponovno podiglo optužnicu protiv dvanaestorice bivših čelnika Uljanika i pravne osobe Uljanik plovidbe iz Pule.

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci je potkraj veljače vratilo optužnicu u "slučaju Uljanik" radi dorade istrage, a državnom odvjetniku je za dopunu istrage i podizanje optužnice dan rok do 1. lipnja.

Sud je u doradi istrage zatražio ispitivanje dvoje svjedoka, čiji su raniji iskazi bili izdvojeni kao nezakoniti te je zatraženo i prevođenje dokumentacije na kojoj se, uz ostalo, temelji nalaz vještaka.

Riječki ŽDO je u lipnju zatražio produljenje roka za još tri mjeseca za pa je optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci odobrilo to produljenje.

Optužnica je u odnosu na okrivljenike, činjenične i pravne opise kaznenih djela te zakonske kvalifikacije djela identična optužnici koja je bila podignuta u ožujku 2020.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je tada optužnicu u "slučaju Uljanik" protiv prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića te još 11 bivših čelnika Uljanika i 3. maja zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a za jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare, kojima je počinjena materijalna šteta od oko 900 milijuna kuna.

Prema optužnici, uz prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, četvertookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossanda.

Slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Trinaestooptužena je tvrtka Uljanik plovidba iz Pule, koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic, a poslovala je s Uljanikom. (Hina)