Policija je u srijedu, 13. listopada oko 15.40 sati, zaprimila dojavu da je jedan građanin prilikom šetnje na suhozidu u Šišanu pronašao minsko-eksplozivna sredstva.

Na mjesto događaja odmah je upućen djelatnik Protueksplozijskog odjela koji je utvrdio kako se radi o ručnoj bombi M75, ručnoj bombi M52P3 i 40 komada streljiva.

Pronađena minsko-eksplozivna sredstva policijski službenik je izuzeo s mjesta događaja i uništio na siguran način.

Policijska uprava istarska upozorava građane da ne odbacuju minsko-eksplozivna sredstva ili oružje u prirodu, odnosno da ih ne ostavljaju na javnim prostorima, a posebno ne u kontejnerima za odlaganje otpada ili u parkovima kako ne bi došlo do njihovog neželjenog aktiviranja. Takva sredstva mogu pronaći i djeca koja ih u znatiželji i igri mogu aktivirati, pri čemu mogu ozlijediti sebe ili druge, a u najgorem slučaju može doći i do smrti. Eksplozivna sredstva ili oružje koje se posjeduje bez dozvole moguće je bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija predati policiji u sklopu akcije ''Manje oružja, manje tragedija'', a za što je dovoljno nazvati broj 192 ili najbližu policijsku postaju.

Također upozoravamo građane da ukoliko pronađu takva sredstva u prirodi ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju te će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti. (iPress)