Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je 26. srpnja 2021. ispitalo hrvatskog državljanina (1990.) zbog osnovane sumnje da je počinio produljeno kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 31-godišnjak od 16. do 24. srpnja 2021. na području grada Umaga izrađivao lažne nalaze negativnih PCR COVID testova na kojima je neistinito naveo da je poliklinika u Umagu obavila laboratorijsko testiranje na SARS CoV–2 te je na navedene isprave otisnuo pečat i potpis navedene zdravstvene ustanove nakon čega je tako izrađene lažne isprave prodavao za novčani iznos od po sto kuna. Osnovano se sumnja da su osobe koje su kupile takve lažne testove koristile ih u cilju nesmetanog kretanja sukladno Odluci Nacionalnog stožera o sprječavanju širenja zaraze uzrokovane virusom SARS COV2.

Županijski sud u Puli je 26. srpnja 2021. osumnjičeniku odredio mjere opreza, odnosno obvezu redovnog javljanja nadležnoj policijskoj postaji dvaput tjedno, zabranu približavanja te zabranu uspostavljanja i održavanja veze s osobama kojima je prodao lažne testove. (iPress)