Tisuće ljudi u petak navečer prosvjedovale su na ulicama diljem Španjolske izražavajući tugu i bijes nakon što su spasioci u vodama oko Tenerifa pronašli tijelo šestogodišnje djevojčice vezano sidrom.

Spasioci nastavljaju potragu za mlađom sestrom, jednogodišnjom Annom, nakon pronalaska tijela njene starije sestre Olivije, a glavni osumnjičeni je njihov otac Tomas G., koji u travnju nije vratio djecu majci od koje je rastavljen. On je također nestao.

List El Pais navodi, pozivajući se na sudske izvore, da su otisci prstiju potvrdili da je tijelo pronađeno na dnu mora ono djevojčice Olivije.

Obitelj je živjela na Tenerifima, gdje su dužnosnici i neki lokalni stanovnici minutom šutnje odali počast pred gradskom vijećnicom.

"Ovdje smo da osudimo situaciju koja se događa češće nego što bi trebalo i da kažemo: 'dosta je' te da moramo zaštititi žene i djecu koje su žrtve muškog nasilja", kazala je Nuria Fernandez, prosvjednica na Tenerifima.

U Madridu tisuće su se okupile na Puerta del Sol izvikujući "Oni nisu ludi, oni su ubojice", referirajući se na roditelje koji su ubili vlastitu djecu.

"Cijela Španjolska je u šoku, sva naša potpora ide onima čija je bol apsolutno neizdrživa i nepojmljiva, oštro odbacujemo seksističko nasilje, koje neki još negiraju u našoj zemlji", kazao je premijer Pedro Sanchez u petak tijekom posjeta Kostariki.

Tijelo male Olivije pronađeno je na dubini od 1.000 metara u sportskoj torbi, privezano sidrom, blizu mjesta gdje je plovio očev čamac. U blizini je pronađena i jedna prazna sportska torba.
Vlasti su zatražile pretragu nakon što su na moru pronađene stvari koje su pripadale ocu.
Španjolska lijeva vlada stavila je na vrh svojih političkih prioriteta borbu za ženska prava i protiv mačističkih stajališta.

Skoro 1.100 žena ubili su njihovi partneri ili bivši partneri otkako je takav registar ustanovljen 2003., neposredno prije usvajanja zakona koji se tretira spolno nasilje, dok je 39-ero djece ubijeno tijekom napada na njihove majke od 2013. godine.

Djevojčica koju je oteo otac pronađena na dnu oceana u Španjolskoj

Tijelo šestogodišnje djevojčice koju je s mlađom sestrom oteo njihov otac otkriveno je u vodama oko otoka Tenerife nakon više tjedana potrage, što je u petak izazvalo buru emocija kod Španjolaca.

Olivia (6) i njezina sestra Anna (1), proglašene su nestalima krajem travnja na Kanarskim otocima, zajedno s ocem od kojeg je majka bila rastavljena, objavio je AFP-u glasnogovornik civilne zaštite.

Dan nakon nestanka, pronađeni su očev čamac i sjedalica za automobil koju je koristila Anna, te je počela policijska potraga.

U četvrtak je tijelo šestogodišnje Olivije pronađeno na dnu oceana, potvrdio je glasnogovornik, a vlasti nastavljaju tražiti Annu i njezina oca.

Olivijino tijelo pronađeno je na dubini od 1000 metara u vreći za koju je bilo pričvršćeno sidro očevog čamca.

"Ne mogu ni zamisliti bol majke male Anne i Olivije, koje su nestale na Tenerifama, suočene s užasnom viješću koju smo upravo čuli", objavio je premijer Pedro Sanchez na Twitteru u četvrtak navečer.

U Španjolskoj, 39 maloljetnika ubili su njihovi očevi ili partneri i bivši partneri njihovih majki od 2013., pokazuju vladini podaci.

Više ženskih udruga pozvalo je na prosvjede u petak navečer u više španjolskih gradova kako bi osudili taj zločin kao i povećani broj ubojstava žena od početka godine u zemlji.

(Hina)