Nakon što su tijekom vikenda otkrili 12 krivotvorenih nalaza PCR testova te tijekom ovog tjedna prijavili prvo pet slovenskih državljana, a potom i dvije žene zbog krivotvorenja isprava, granični policajci su jučer utvrdili da je još jedan strani državljanin pokušao ući u Hrvatsku temeljem krivotvorenog nalaza.

U četvrtak oko 9.20 sati na granični prijelaz Plovanija pristupio je 52-godišnji državljanin Cipra koji je, pokušavajući izbjeći određivanje mjere samoizolacije, predočio policijski službenicima negativan nalaz PCR testa. Policijski službenici obavili su provjere sa zdravstvenom ustanovom koja je navodno izdala nalaz te su utvrdili da je pod navedenim brojem izdan nalaz testa na drugo ime te da navedeni državljanin Cipra nikada nije obavio PCR testiranje.

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenje isprave, policija će protiv 52-godišnjeg ciparskog državljanina podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku. Nakon provedenog postupka, muškarcu je omogućen ulazak u Hrvatsku, uz određivanje mjere samoizolacije u trajanju od deset dana.

Budući da granična policija ovog tjedna gotovo svakodnevno otkriva krivotvorene nalaze PCR testova, temeljem kojih osobe pokušavajući ući u Hrvatsku i izbjeći određivanje mjere samoizolacije, Policijska uprava istarska upozorava građane i strane državljane kako svatko tko izradi lažnu ispravu, preinači pravu ispravu s ciljem da je uporabi kao pravu ili tko koristi lažnu ispravu čini kazneno djelo. Za kazneno djelo krivotvorenje isprave propisana je kazna zatvora do čak pet godina te stoga policija poziva građane da ne riskiraju kazneni postupak, već da budu odgovorni i poštuju odluke Stožera civilne zaštite koje su donesene radi zaštite od zarazne bolesti. (iPress)