Policijski službenici pronašli su muškarca koji je mjesecima provaljivao na pulskom, rovinjskom i porečkom području. Pulska je policija provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 37-godišnji hrvatski državljanin počinio 15 kaznenih djela, od čega 14 teških krađa i jedno kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Nakon što je policija zaprimila nekoliko dojava vlasnika kuća za odmor o provalama u naselju Pavićini na području Marčane, policijski službenici danima su provodili pojačane aktivnosti na tom području. U srijedu, 28. listopada u jutarnjim satima, uočili su sumnjivo vozilo i dvije osobe koje su se, kada su im se policijski službenici približili, dale u bijeg. U potraga za sumnjivcima uključile su se dodatne policijske snage te je u četvrtak rano ujutro u zaseoku na području Žminja uhićen 37-godišnjak.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijski službenici utvrdili su da je 37-godišnjak od kolovoza prošle godine do 28. listopada ove godine provalio u devet vikend kuća na području Pavićina te je time vlasnicima, uglavnom slovenskim državljanima, pričinio materijalnu štetu od najmanje 50.000 kuna. Muškarac je u vikend kuće provaljivao na razne načine pa je tako koristio polugu ili tjelesnu snagu za nasilni ulazak, a u jednom slučaju je razbio staklenu stjenku. Osumnjičeni je iz vikend kuća otuđivao različite predmete te su tako vlasnici ostali bez solarnih ploča, reflektora, agregata, plinskih boca, televizora, raznih alata i prehrambenih proizvoda, dok je jedan vlasnik ostao i bez quad vozila koje je bilo parkirano ispred vikend kuće.

Osim u okolici Pule, 37-godišnjak je kaznena djela činio i na rovinjskom i porečkom području pa je tako četiri teške krađe počinio na rovinjskom području, a jednu u okolici Poreča. U siječnju je iz dvorišta obiteljske kuće u Rovinjskom Selu otuđio miješalicu za beton i štapove za pecanje, a u travnju je provalio u pet glamping šatora u Balama i otuđio razne kuhinjske i kupaonske uređaje i namještaj. S kaznenim djelima je nastavio i u lipnju, kada je u naselju Kokuletovica provalio u poslovni prostor pravne osobe i otuđio razne alate, a u listopadu je provalio u vikend kuću u naselju Maružini i otuđio baterije za solarno grijanje. Posljednju provalu osumnjičeni je počinio u noći s 25. na 26. listopada, kada je provalio na farmu na području između Sv. Lovreča i naselja Perini te je otuđio pušku, razne alate i uređaje. Ukupna materijalna šteta koja je nastala vlasnicima na rovinjskom i porečkom području procjenjuje se na najmanje 35.000 kuna.

Policija je pronašla većinu otuđenih predmeta prilikom pretrage vikend kuće na području Žminja te će ih vratiti vlasnicima, a s obzirom da su pronađeni i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu iz drugih provala, policija će nastaviti s provođenjem kriminalističkog istraživanja. Prilikom pretrage policijski službenici pronašli su i 175 grama marihuane, 0.6 grama amfetamina, tri mobitela i jednu preciznu digitalnu vagu tako da će 37-godišnjaka prijaviti i za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Osumnjičeni je danas u jutarnjim satima priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske uz kaznenu prijavu za 15 kaznenih djela, a policijski službenici nastavljaju s kriminalističkim istraživanjem.

(iPress)