Europski parlament je u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu potvrdio raspodjelu mjestu u 20 stalnih parlamentarnih odbora i dva pododbora. Jedanaest hrvatskih zastupnika bit će članovi u ukupno osam odbora i jednom pododboru. Članovi Odbora za vanjsku politiku su Andrej Plenković (HDZ), Tonino Picula (SDP) i Jozo Radoš (HNS). To je najbrojniji odbor EP-a s ukupno 71 članom.

U Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane su Biljana Borzan (SDP), Davor Škrlec (ORaH) i Dubravka Šuica (HDZ), u Odboru za razvoj Davor Stier (HDZ), u Odboru za regionalni razvoj Ivan Jakovčić (IDS), u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir (HSS), u Odboru za ribarstvo Ruža Tomašić (HSP AS), u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova Marijana Petir (HSS) i u Pododboru za sigurnost i obranu Tonino Picula (SDP).

Sljedeći tjedan će svi parlamentarni odbori održati u Bruxellesu svoje konsitituvne sastanke i izabrati svoje čelnike. Sastavi svih odbora održavaju rezultate izbora za EP. (H)