Saborska je većina danas, uz potporu HDSSB-a, donijela odluku da se pristupi promjenama Ustava na temelju prijedloga 46 zastupnika SDP-a, koji traže da se Ustavom propiše nezastarijevanje kaznenog djela teškog ubojstva počinjenog iz političkih pobuda.

Na taj je prijedlog ranije mišljenje dala i Vlada, koja predlaže da se nezastarijevanje propiše za sva teška ubojstva, s čim su se u ranijim raspravama suglasili svi klubovi, no HDZ traži da se, uz to, posebno propiše i nezastarijevanje ubojstava počinjenih u ime jugoslavenskog komunističkog režima.

Pokretanje ustavnih promjena izglasano je bez zastupnika HDZ-a, koji su ranije napustili sabornicu, tvrdeći da odluka nije donesena u skladu s procedurom. Vladimir Šeks (HDZ) izjavio je kako za glasovanje o promjenama Ustava nije bilo poslovničkih uvjeta, budući da Odbor za Ustav nije utvrdio prijedlog odluke, nego samo mišljenje o inicijativi SDP-a da se u Ustav unese nezastarijevanje teških ubojstava. Takvo stajalište HDZ-a SDP je nazvao pokušajem opstrukcije ustavnih promjena.

Hrvatski laburisti u glasovanju su ostali suzdržani pa je odluka donesena s 89 glasova "za" i četiri glasa "protiv".

Do same promjene Ustava potrebno je proći proceduru koja uključuje saborsku raspravu, a potom glasanje. Za izmjene Ustava potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 101 glas.

Osnovano istražno povjerenstvo za 'slučaj Đureković'

Sabor je danas s 81 glasom 'za' i uz 12 suzdržanih donio odluku o osnivanju istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi činjenice vezane uz ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj. Osnutak povjerenstva predložilo je 50 zastupnika SDP-a, a oporba mu se protivi upozoravajući da prema zakonu povjerenstvo ne može raditi dok se vodi sudski postupak, koji je u tijeku u Njemačkoj. (Hina/iPress)