Baner
Gradovi i općine
Poreč
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Maslinari trenirali orezivanje maslina

Objavljeno: 03.04.2011. | 07:06

Zadnja izmjena: 03.04.2011. | 07:58



Pošalji na:

 
 
 

TAR-VABRIGA – Održavanjem 2. nacionalnog šampionata u rezidbi maslina, u organizaciji Udruge maslinara Istarske županije ‘Olea’ iz Tara, počela je priprema nove maslinarske sezone.

Na natjecanju u orezivanju maslina u obliku polikonične vaze održanom u masliniku OPG Ljube Gamulina u Gedićima nastupilo je 12 maslinara, uglavnom iz Istre, no svoje znanje i umijeće pokazala je i nekolicina maslinara iz Italije.

‘Radove’ maslinara ocijenila je komisija u kojoj su bili prekaljeni maslinari i priznati stručnjaci maslinarstva Giorgio Pannelli, Italo Žužić i Đankarlo Žužić.

Za svoj uradak orezivanja maslina, kako nam je pojasnio rezultate natjecanja tajnik Udruge ‘Olea’ Zdenko Barac, komisija je s 104 boda i prvim mjestom nagradila Zorana Zanini iz Rovinja. Drugo mjesto i 100 bodova dohvatio je Robert Soldatić iz Nove Vasi pored Poreča dok su treće mjesto s 99 bodova podijelili talijanski maslinari Gilberto Moroso iz Udina i Massimo Scappini iz Firence.

Ogledno, edukativno, orezivanje maslina, natjecateljima i znatiželjnicima među kojim je bilo i dosta maslinara koji su pratili natjecanje a okupilo se više od stotinu, pokazao je prof. Pannelli.

Stručno pojašnjenje tehnike orezivanja stabala maslina u ‘obliku’ polikonične vaze pojasnio nam nakon prezentacije tehnike orezivanja u masliniku veliki znalac maslinarstva Italo Žužić iz Tara.

Takav oblik orezivanja maslina najprikladniji je za istarsko podneblje, rekao nam je Žužić s obzirom da maslina treba, uz toplinu i puno svjetla a orezivanjem masline na način da se na stablu ‘ostave’ 3 do 4 osnovne te sekundarne i tercijarne grane prema vrhu stabla, maslini se otvara ‘prozor’ kroz koji će plodovi na vrhovima grana imati najviše svjetla. Osim toga s takvim načinom orezivanja stvara se šira baza stabla u kojoj su masline, u tijeku berbe, pri ruci beračima a što nije nevažan ‘detalj’ .

Prema ocijeni Itala Žužića kvaliteta maslina u prošloj berbi bila je dobra. No kvaliteta dobivenog maslinovog ulja ovisi o tehnologiji prerade i uljarama koje su, kako je posebno Žužić naglasio, u Istri odlične. (DM)






 

NAJNOVIJE VIJESTI

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

Baner

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

  FOTOGALERIJE
Dan općine Kanfanar 2013
Svjetski plesači na Zlatnoj sopeli
Hotel Lone Rovinj
Mahjongg
Igrano:260080
235316Gost
Bejewel
Igrano:118564
8984Gost
Tetris
Igrano:68342
886912ghost
Gold miner
Igrano:42574
420000Gost
Pacman
Igrano:41224
137580Gost
Jamb
Igrano:33586
1322Gost
Snake
Igrano:13427
3364Gost
Hexxagon
Igrano:12685
58Gost
Frogger
Igrano:10184
15170Gost
Invaders
Igrano:8713
111730lab
Simon
Igrano:7139
27Gost
Sudoku
Igrano:6416
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:5745
Gost
Opasno nebo
Igrano:5689
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:5239
Gost
Jetpack Stan
Igrano:5133
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:4920
Gost
Ninja
Igrano:4666
Gost
Ninja Kid
Igrano:4318
6000Gost
Klonovi
Igrano:4003
Gost
1
2
3
4